Sidor

2011-02-23

Första artisterna!

Äntligen har vi lite innehåll i 2011 års program! Här kommer en hel drös med artister som ni kan läsa mer om på vår hemsida. Gå in på vår spotifylista och dröm er bort till sommaren vettja!

Spotifylänk: Krokstrandsfestivalen 2011

Kebnekajse
Bakgrund för nytillkomna lyssnare: På 1970-talet var Kebnekajse känt som Sveriges högsta band. Banbrytande och ledande bland de instrumentala progressiva banden. Elektrifierade spelmansmusiken och ryckte bort knätofsarna. I stället flög hippiehåren högt på otaliga musikfester. Gjorde sex LP från starten 1971 till 1978, då de splittrades. Sommaren 2001 återförenades bandet och vårvintern 2009 kom kritikerrosade plattan "Kebnekajse" med renodlade spelmanslåtar. Efter detta har bandet turnerat flitigt och 2011 vidgar alltså Sveriges hårdaste spelmän ljudbilden för den psykedeliska folkrocken med nya albumet "Idioten".

Kebnekajse är progressiv folkrock med höjd och med rötter i spelmansmusiken. Musik som driver på, hittar nya vägar och som inte är rädd att vara mjuk och känslig. Det är ett legendariskt band utan sentimentalitet. Det här är nu och på riktigt - Ett legendariskt svenskt band!

Slutligen: Spelningen med Kebnekajse på Krokstrandsfestivalen vill vi tillägna festivalens egen parkeringschef (sedan många år): Leffe. Efter åratal av önskningar om detta band är det nu dags att han får valuta. Varsågoda - Leffe och kära publik! Här är Kebnekajse.

http://www.kebnekajse.se/


Emil Jensen
Äntligen! Vi sätter oss och räknar, och kommer fram till att det är fjärde eller femte året i rad som vi försöker boka in Emil. Han har velat komma, vi har velat boka, men varje år har det fallit på mållinjen (ofta pga av att Krokstrand inte gått att få in i hans sommarturné- rutt). I sommar är det då till slut dags.

Vi känner igen honom för hans musik, stora turnéer, en ljudbok, radiokrönikor, europeisk mästare i Poetry Slam, "Maria Larssons eviga ögonblick", teaterframgångar och cykelturne.
Vi säger bara såhär: Emil Jensen är utan underdrift en av vårt lands mest relevanta artister. Hans musik och texter går rakt in och slår till där det känns.

För att få ut mesta möjligt av hans spelning föreslår vi att ni lyssnar in er på texterna på hans myspace (länk här nedan). Stolta kan vi presentera - världens bästa Emil Jensen. Äntligen!

http://www.myspace.com/emiljensen
http://www.emiljensen.se/


General Knas
Svenska Akademiens och reggaesveriges mäktigaste röst! GeneralKnas är kort och gott en av landets tyngsta akter inom reggae- scenen och spelar i samma liga som Kapten Röd som satte stora tältet i gungning under förra årets festival. Nu jobbar Generalen på sin tredje platta som beräknas komma till mot sensommaren/hösten 2011 och som inte lär göra fansen besvikna.

Vi är oerhört glada att kunna presentera honom till årets festival, och vågar garantera massor av dans i julinatten! Låt rytmen drabba kroppen!

http://www.myspace.com/generalknas


Bellaroush
Fyra stämmor är vad som gör deras musik så där fyllig som man förväntar sig av ett sjumannaband. Dom beskrivs dessutom med ord som reggaegung, soulkörer, pop och iver. Man kan inte annat än att bli nyfiken!

Med ett gäng livespelningar i bakfickan gick Bellaroush under hösten in i studion för att spela in sin första skiva "Getting there" och nu ska det tålamodsfattiga bandet äntligen upp på scenen igen!

http://www.myspace.com/bellaroush


Flamenco en Marcha
Flamenco vid Idefjorden. Det kan inte bli annat än het stämning.

http://www.marcha.nu/


Skilla
En favorit från 2010 års festival som är varmt välkomna åter. Energirik och dramatisk pop som måste upplevas. Ja, ni kommer väl ihåg själva?

http://www.myspace.com/skillaswe

http://www.skillatheband.com/


Midnattsorkestern
En kombination av melodiska instrumentala stycken och modern svensk visa. Melankoli, vemod och tangoinspiration. Ett spännande inslag i programmet.

http://www.myspace.com/midnattsorkestern

2011-02-22

Upp med tempot

Jag tar mig den stora äran att skriva det första inlägget i Krokstrandsfestivalens blogg. Tanken är att alla som är intresserade här skall kunna följa arbetet med festivalen och läsa allmäna anekdoter och kuriosa från den lilla grupp som driver festivalen.

Än så länge har vi jobbat på i vintertakt. Det puttrar lite i hörnen, de första artistbokningarna är klara, idéer formas och formas om, ett och annat möte dras ihop. Men nu är vi inne i 2011 och det börjar bli dags att dra upp tempot några snäpp. Det känns lite udda att sitta invirad i filtar med tända ljus och iskalla vindar utanför fönstren och planera en sommarfestival. Men samtidigt gör det vintern lite ljusare och lite varmare.

Titta in här med jämna mellanrum så kommer du få läsa om våra succéer och fadäser, glädjestunder och kriser. Vi hoppas på att kunna göra er väntan på festivalsommaren 2011 lite kortare:)