Sidor

2011-03-27

Dan Berglund

Senast jag såg Dan Berglund var på den 30:e oktober 2010 på Café Dubbelgöken i Göteborg. Mycket stillsamt satt han ensam på scen med sin gitarr i handen och med sin djupa stämma avlossade han sina otroligt poetiska, vackra, politiska och roliga texter. Vi klappade tills händerna blev röda och svullna och alla inbitna fans sjöng med i varenda text. Dan Berglund är mycket populär, speciellt i Göteborg och har varit aktiv sedan 1974 då han debuterade med en spelning för strejkande hamnarbetare i staden.


Nu har han blivit något av en ikon inom svensk visa. Nu kommer han alltså till Krokstrandsfestivalen 2011, och vi är stolta att ha honom hos oss. Även om du inte direkt gillar visa, som jag själv, så tycker jag ändå du ska ge Dan Berglund en chans, om inte annat för en härlig liveupplevelse.




2011-03-26

Foto och skrivarworkshop

Festivalens glödande dagar och nätter är fulla av bilder och ord. Kanske fångar du ögonblicken med kamera. Kanske fångar du dem med papper och penna. Kanske hör du början till en dikt födas inom dig när du svävar tyngdlös i fjordens vatten.


Kom på en workshop där allt kretsar kring foto och skrivande! Vi inleder med föreläsning och samtal om hur man kan lyckas med att ta bra bilder. Du får enkla tips på hur du kan tänka när du fotograferar för att lyckas med resultatet.

Vi fortsätter sedan med skrivarworkshop. Vi kommer att leka med ord tillsammans i korta skrivövningar. Fokus ligger på att inspireras av varandra och sätta sprätt på lusten att uttrycka sig i ord.

Du kan antingen vara med på någon av workshopens delmoment eller hela. Inga förkunskaper krävs.

Workshopen hålls av Louise och Moa som har gått kurser i foto och skrivande på olika folkhögskolor.

2011-03-25

Vindkraften lyfts fram i föreläsning

Miljön är en av Krokstrandsfestivalens hjärtefrågor. I år lägger vi därför in en spännande föreläsning om vindkraft. För var dag som går blir det allt mer bråttom att ställa om samhället mot förnyelsebara energikällor. Vindkraften är helt fri från utsläpp av växthusgaser, ger inte upphov till något radioaktivt avfall och använder en resurs som är gratis och outsinlig för att framställa el. Trots detta växer motståndet mot vindkraften lika snabbt som behovet av den ökar. Fler och fler kommuner säger blankt nej till alla former av vindkraftsetablering på grund av invånarnas organiserade motståndsarbete.

Vad var det som gick så fel? Svaret på den frågan ligger i ett stort antal myter om vindkraft som snabbt har spridits över Sverige. Under den här föreläsningen reder vi ut begreppen och vänder världen rätt igen. Vi förkovrar oss i bland annat buller, subventioner, politik, rädsla och grannfejder. Föreläsningen hålls av festivalens miljöansvarige som är utbildad miljövetare och vindkraftsprojektör och som även driver bloggen Hannas Vindkraft. Besök bloggen här: http://hannasvindkraft.blogspot.com

2011-03-24

Kurs i Västafrikans dans!

Återigen kommer vi att erbjuda kurser i Västrafrikansk dans på Krokstrandsfestivalen!
"Blå Björk med vänner" har varit hos oss förr med mycket uppskattade kurser.

Det är dansterapeuten Christina J Gabrielsson som leder dansen ackompanjerad av djembe-trummor på plats. Det är härligt att höra trummorna och tjo och tjimm på håll när kursen pågår, oftast på morgonen efter en lång festivalnatt. Kommer man närmre ser man glada, svettiga människor, som stampar rytmiskt och klappar i takt med tummorna. Det är frigörande och energiskt. Man lär sig grunder i afrikansk dans och kommunicera med gruppen/kroppen.

Kursen brukar bli fullbokad. Se hemsidan när festivalen närmar sig om tider, priser och bokningar. För mer info om dansen, kolla Blå Björks hemsida; www.blabjork.se

Tjoho!

2011-03-23

Christina Kjellson och visorna

Första gången jag var på en spelning med Christina Kjellsson var en fantastisk upplevelse! Denna vardagliga kvinna i en urtvättad t-shirt och med bred dialekt passade först inte alls in på scenen, men inte ens halvvägs igenom den första visan ägde hon den. Under spelningen fick publiken uppleva ett brett spektrum av känslor, från hysteriskt skratt till djupaste fundersamhet och ren kärlek till denna kloka människa. Efter den sista visan gick inte någon oberörd därifrån.

Christina är en riktig ordkonstnär och hon har förmåga att ta publiken i handen och leda den precis dit hon vill ha den. Hon slänger sig mellan otvunget mellansnack som man bara vill ha mer av och vistexter som rör sig mellan hysterisk ironi och djupaste allvar. Men ännu mer unikt måste ändå vara hur hon använder en mängd olika grepp för att få publiken att känna sig som en enhet som rör sig i precis samma riktning.


Kjellsson är välkänd inom den svenska visvärlden genom sin insats som lärare och föreläsare på Vislinjen i Kungälv och Visskolan i Västervik, där hon hjälpt ett antal årskullar att finslipa sin formuleringskonst. 2008 gav hon ut boken ”Rim Och Reson - Om att skriva vistexter” och dessutom är hon återkommande kåsör i P4.

Vi har under flera års tid drömt om att ha Christina Kjellsson som konferencier på Krokstrandsfestivalen, men än så länge får vi nöja oss med att erbjuda en fantastisk och oemotståndlig spelning! Jag tänker inte missa den:)

2011-03-22

Old Kerry McKee

Old Kerry McKee har en fot på varje ben och en hand på varje arm och en mun på sitt enda huvud. Det blir alltså 5 man. Och det hörs! Jag såg honom harva loss i ett litet hörn på en liten scen i ett litet men välfyllt café någongång i höstas, och det glömmer jag inte i första taget. Jag är dålig på att florera med beskrivande adjektiv bortom "Schysst!" och någon form av motsats, så jag säger att denne Joakims intensiva amerkansklåtande urbluesiga folkskrammel med energiskt gitarrspel, skränig sång och munspel, och taktfasta percussions, allt i ett ofta rasande tempo, väl kvalar in till det förstnämnda. Och det med råge!

Smakprova honom på MySpace: http://www.myspace.com/oldkerrymckee




2011-03-21

Tobias Erehed

Från och med idag och en vecka framåt kommer det en ny akt per dag. Så här är dagens artist som kommer att spela på Lilla Scenen:

Tobias Erehed kommer att bjuda på långa texter om allt mellan himmel och jord (bokstavligt talat), präglat av norrlänskt lågmäld humor med en stor portion självdistans. Han kan det här med ord och är alltid lika trevlig att lyssna på varesig det gäller musik, poesi eller stand-up. Det är något särskilt med hans utstrålning, man hoppas liksom på att hitta honom i sitt kök med en kall öl någongång...

Tralla med!

Rapport från föreläsningsgruppen

Hej!


Våren är här och föresläsningsgruppen är igång. Vi har opererat i det tysta och byggt på ett program utifrån temat ”förändring”, förra året var temat ”överlevnad”, vi siktar alltså framåt . Klart är att de kommer att hållas en föreläsning om vindkraft, en photoworkshop, en workshop i de förtrycktas teater, en skrivarverkstad och en dansworkshop. Vi kommer inom kort att ha färdigt ett fullspäckat program för alla tre dagar! Det viskas om föreläsningar om jordskepp, socionomer för social aktion och västsaharas kamp för självständighet men vi är mitt i inne bokningsprocessen.

Förra året hade vi ett vackert tält där vi höll flera föreläsningar, i år kommer alla föreläsningar hållas på Ingaras vandrarhem där vi har bättre utrymme. Föreläsningsgruppen består i år av fyra personer; Moa Lind, Petter Westerström, Evelina Dahlstrand och Joel Hansson. Förra året var vi bara två, gruppen har alltså utökats med två nya personer vilket kommer ge ett spännade program. Vi längtar redan att möta er på 2011 års föreläsningar och workshops.

Föreläsningsgruppen

2011-03-18

Livet är ett pussel...

Festivalen likaså...

Ja, som förra inlägget behandlar har vi nyss haft årsmöte. Det är alltid kul när man träffas allihop för ideérna bara sprutar fram. Man kommer på en massa saker som ska ändras, förbättras, kan göras, vore roligt och så vidare. Man får input av andra och inspiration, helt nya infallsvinklar.

Sen får man vara lite tråkig och lägga band på sig själv. Fråga sig själv; vad är egentligen praktiskt möjligt att genomföra? Hur mycket tid och pengar kommer jag/vi ha att lägga på just den här förbättringen? Jag kanske inte hinner till detta årets festival, men nästa... Funderingarna susar fram och tillbaka i skallen.

Det är ett stort pussel att arrangera en festival! Ibland underbart roligt, peppande, inspirerande med spänd förväntan; ibland tufft, oroligt, stressigt och alldeles för mycket. Jag har börjat nosa på möjligheter till sponsring och kontaktat några eventuella samarbetspartners, men jag vill inte avslöja något innan det är säkert. Allt har sin tid. På mötet pratade vi också lite fram och tillbaka om tillgängligheten på festivalen. Intressant, kul och... lite jobbigt. Tjusningen med Krokstrands sköna natur är också dess gissel. Det är landsbygd, med en tämligen kuperad och vildvuxen festivalcamping, grusplan, grusvägar och stenbrott, i princip bara tältboende och bajamajor. Inte ultimat om man tex. sitter i rullstol.

Men förra året hade vi en rullstolsburen besökare! Heja hen!




(Teckning av anonym festivalbesökare sommaren 2008)


Så, då återstår för oss att angripa problemet, ta små babysteg år för år, så att vi blir bättre, tillgängligare och smartare.

Sist men inte minst vill jag tipsa alla konsertsugna om att Kaizers Orchestra spelar på Brewhouse i Göteborg imorgon, lördag 19:e mars. De har förvisso aldrig spelat i Krokstrand, men de har stått högt på vår önskelista över band vi vill boka. De spelar vad de kallar Gypsy-punk och sjunger på på härlig norsk Bergensdialekt! Tyvärr är de berömda, upptagna och dyra att boka. Men vår finfina bokare lyckades ju få hit tex. Laleh förra året och Kebenekaise för 2011, jag föstår inte hur han bär sig åt! Så duktig!

Här; musikvideo!

2011-03-14

Årsmöte

Lite kort om gårdagens årsmöte: Jag tror att det var det kortaste mötet vi någonsin haft (vilket oftast är ett gott tecken). Vi valde styrelse och gick igenom stadga, smidigt och smärtfritt. Det var roligt att se två av våra föreningsmedlemmar som inte tillhör arrangörsgruppen. Det blev inte fler än så, antagligen eftersom mötet hölls i Göteborg och de flesta bor i Krokstrand. Detta följdes av ett vanligt gruppmöte. Förra året hade vi väldigt många långa möten där vi i helgrupp ältade vartenda beslut. Det var såklart trevligt att se alla och äta soppa ihop, men det var inte effektivt. Nu arbetar vi i mindre grupper och har möten där vi stämmer av hur det går för alla. Dessutom är vi mycket mer spridda i år så det är svårt att samlas.

Så hur var det med lägesrapporten? Jo det verkar gå bra för oss. Vi är på väg i land och ingen har panik. Många akter är färdigbokade och resten inte långt ifrån. Linn har ekonomin under kontroll. Hanna jobbar på med miljöarbetet. Jag och Tove har en plan för informationen och tillgänglighetsanpassningen. Johan har gjort en grym hemsida och affischer osv är på g. Ja, det börjar falla på plats helt enkelt!

Snart kommer mer info om fler färdiga artister så håll utkik!

Några av mina trötta, allvarliga men alltid lika fantastiska och snygga medarbetare:

Tove, Linn och Joel.

Karl-Anton, Hanna och Tove.


Joel, Miriam med bakverk och Petter.

Papper, fika och en fundersam producent.

"ceci n'est pas un banane"
Dagordningen, pimpad av Tove.


2011-03-08

Internationella Kvinnodagen

Sitter på balkongen och funderar över internationella kvinnodagen. Krokstrandsfestivalen har ju uppmärksammats för jämställdhetsambitioner bakom artistbokningarna och 2010 gjorde GP en granskning av just könsfördelningen på scenerna på svenska musikfestivaler. Vi var överlägset bäst i test vilket självklart är grymt bra och kul, men denna artikel var egentligen sorglig. Vi hade ingen konkurrens alls! Sjukt dåligt! Men nu när problemet uppmärksammats kanske det faktiskt händer något, Arvikafestivalen säger nu att dom vill gå från 20% till 50% kvinnliga artister. Hoppas dom menar allvar.

Men detta får mig även att minnas sista natten på förra årets festival. Jag hade jobbat i infon hela festivalen och var så ledsen och förbannad när jag upptäckte att vi helt glömt bort våra funktionshindrade besökare. Jag skämdes verkligen. När vi satt dendär natten och pratade om festivalen, det vi gjort och det vi ville ändra på, så tog jag ut min frustration över den dåliga tillgängligheten varpå Petter tar mig i hand och säger "Ja, genustänket har vi. Men det är ingen jämställd festival". Det var så bra sagt och jag minns det så väl, särskilt en dag som denna.

Så jag firar min kvinnlighet med att samla fräknar på balkongen, festivaljobba och lyssna på några fantastiska kvinnor värda att gå på festival för, som exempelvis Skilla:



2011-03-07

Just nu klurar vi på...

Skall vi miljödiplomera Krokstrandsfestivalen även år 2011? Det kan tyckas vara självklart att vi skall göra det och vi känner också att det borde vara självklart. Förra året tog vi för första gången tag i festivalens miljöarbete på allvar. Det var mycket jobb med att införa ett helt nytt arbetssystem och tankesätt, men vi fick valuta för pengarna. Diplomeringen blev ett uppskattat inslag i en den nya festivalen och en del i konceptet. Marknadsföringen fick en extra boost och för mig som miljöansvarig blev diplomeringen min egen lilla baby som jag skröt om så fort tillfälle gavs. Men framför allt tvingades vi att ta tag i flera områden där vi tidigare haft en stor miljöpåverkan, inte minst avfallshanteringen. Poängen med att arbeta med en modell som denna är ju att miljön skall bli vinnare!

Så vad är problemet? Jo, det finns två problem. Det ena är att miljödiplomeringen kräver mycket arbete utöver det som ger direkta resultat för festivalens miljöpåverkan. Stora delar av systemet utgörs av pappersarbete, kommunikation och planering. I en liten grupp som redan är tungt belastad är detta en viktig faktor att ta hänsyn till. Det andra problemet är att festivalen år 2011 skall bantas med ca 200 000 kr (på grund av att tidigare EU-stöd försvinner). Vi tror att vi fixar detta galant tack vara duktiga bokare och goda kontakter, men varje krona som kan sparas måste sparas. Miljödiplomeringen är en post som kan sparas in utan att vår miljöprestanda egentligen blir sämre.

Det är inte något enkelt beslut och det är svårt att förutsäga konsekvenserna av det. Vi vill ju inte att någon skall tro att vi har förlorat vår diplomering för att vi inte skött oss! Men vad vi än kommer fram till så skall inte miljön bli lidande. Om vi bestämmer oss för att fortsätta med diplomeringen så jobbar vi vidare i samma spår som förra året och utvecklar alla delar. Om vi bestämmer oss för att slopa den så kommer vi att skära bort byråkratin och arbetet på områden där vi redan har mycket liten eller ingen miljöpåverkan. Då kan vi stället lägga mer tid och resurser där vi har stor miljöpåverkan.

På söndag skall vi bestämma hur det blir. Lämna gärna en tanke, idé eller kommentar:)

2011-03-02

Radioprat

Vår käraste producent och projektledare Joel Lind är alldeles för upptagen med att boka artister för att ha tid att blogga. Ibland håller han låda i media också. Detta är hans senaste insatser i radio:

Radio Prime 28/2 (ca 7,5 min)

http://www2.radioprime.com/stromstad/wp-content/uploads/2011/02/20110228-JOEL-LIND.mp3

P4 25/2

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=125&artikel=4370475


Håll till godo:)

2011-03-01

Första mars

Då vad det dags för mitt första blogginlägg! Underbara Sara, vår webb&design-drottning, har visat mig hur man gör, för trots min ringa ålder är jag pinsamt obekant med bloggvärlden, datorer och andra digitala nätverk. Arbetet med festivalen rullar på, och det känns som om det var alldeles nyss vi hade vårt utvärderingsmöte i Krokstrand, i september 2010, när vi försökte bestämma om vi kunde göra en till festival 2011 eller inte.

Och så blev det ju. Nu är det redan första mars, vintern är avklarad och framför oss har vi fem månader fyllda av festivalförberedelser, för att slutligen explodera den sista helgen i juli i den lilla byn vid vattnet. Det sägs att mars är vårens första månad, men åtminstone här i Göteborg viner vinden kall och isfläckarna ligger tätt på marken. Som tur är finns Youtube klipp att värma sig med!

Flamencouppvisning på Krokstrandsfestivalen 2010, mycket nöje!