Sidor

2012-07-24

Varför Norge?


Vissa frågar sig varför man ska envisas med att ta sig ända upp till Oslo för att affischera, vad kan det ge? Varför ska vi överhuvudtaget satsa på Norge? Norgesatsningen har varit en långsiktig strategi i planeringsgruppen för Krokstrandsfestivalen. Den har flera syften, framför allt vill vi skapa goda kontakter med likasinnade människor i Östfold. Band, arrangörer, publik och kommuner är alla intressanta samarbetspartners för oss eftersom de kan bidra till mångfalden i vår festival. Nya perspektiv, ny kultur och  en något annorlunda musiktradition kan bli något väldigt intressant när den möter vår i huvudsak Göteborgscentrerade publik. Visst har vi haft band från flera andra landsdelar och till och med andra länder, men Krokstrandsfestivalens största upptagningsområde har alltid varit Göteborg, mycket på grund av att flera av oss bor och har våra  kontaktnät där.
När man talar med de som växt upp i Strömstad och Tanum och varit intresserade av alternativ kultur, har nästan alla rest söderut i Sverige för att gå på spelningar och och arrangemang.
Norge, trots sin närhet, har varit outforskad mark, vad det gäller alternativ kultur. Ytterligare ett tungt argument är att Normmännen har mer pengar, vilket vi är i mycket stort behov av efter ett publikmässigt dåligt år 2011.

Vad gör vi då för att bredda vårt kontaktnät i Norge och nå norsk publik? Redan i september startade vi en arbetsgrupp med namnet Grenseganger Iddefjordden, vi diskuterade olika tänkbara norska sponsorer, transportmöjligheter från Halden till Krokstrand, vi hade till och med en plan på att arrangera en båt mellan Halden och Krokstrand, där vi skulle ha ölförsäljning och band (Obsklassen).

Vi har också tittat på flera intressanta norska band och artister till festivalen, bland annat Hallingdans från Halden, Ane Brun, Onkel Tuka och Gatas Parlament, vilket resulterade i två mycket intressanta bokningar till årets festival: Gatas Parlament och Disaster in the Universe. Det förstnämnda  är ett av nordens största hip-hop band och det andra är ett band som har goda chanser att bli stora inom några år.

Vi har  ökat  markandsföringen i Norge i år, och valt att satsa på att annonsera i Klassekampen som når cirka 60 000 läsare i Osloområdet. Därtill har vi har talat med flera kontakter i Oslo och Östfold och erbjudit mängdrabbat, spridrit 600 program och satt upp 150 affischer. Innan festivalen börjar hoppas vi hinna affischera även i Sarpsborg, Fredrikstad och givetvis Halden.

Sist men inte minst har vi bra kontakt med Haldens kommuns kulturnämnd och har i år erbjudit dem rabaterat pris för alla anställda inom Haldens kommun. Nu lägger vi ner festivalen, men vi tar med oss erfarenheter och kontaktnät från Norge och vi hoppas verkligen att vi får många Norska besökare i år.  

Grenseganger Iddefjorden genom Petter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar