Sidor

2012-04-27

- Sista året!
- Det har ni ju sagt förr!
- Nej, det har vi inte.


Beslutet om att årets Krokstrandsfestival ska bli den sista fattades inom planeringsgruppen redan i januari månad. En konstruktiv diskussion där alla fick lyfta sina tankar om festivalens framtid, och ens egen roll i den, ägde rum. Vi stötte och blötte för och emot, men landade till slut i frågorna; kommer vår grupp att orka lägga den energi som festivalen kräver i framtiden? och Har vi de tids- och personalmässiga resurser som krävs?

Redan innan beslutet blev officiellt i april månad berättade jag för några om att detta skulle komma att bli det sista året. Både då och nu när alla kort ligger på borde får jag förvånansvärt mycket kommentarer om att vi ju säger att vi ska lägga ner varje år.

Det är här och nu vi ska försöka reda ut det här.
Vi säger Sista året!
Många svarar Det har ni ju sagt förr!
Nu svarar vi Nej, det har vi inte.

Såhär är det.
Vi har sagt att vi ska lägga ner Krokstrandsfestivalen en gång tidigare. Då gjorde vi det.
Nu säger vi det igen. Vi kommer att göra det.

Förra gången vi sa det var 2008. Festivalen vi då pratar om är Krokstrandsfestivalen Man Must Dance. Dagens festival heter enbart Krokstrandsfestivalen. Den nuvarande bygger visserligen vidare på den gamla, men det är en ny festival.

Vad som däremot är sant är att besluten om att fortsätta alltid har varit svårt att ta. Risken att vi precis har genomfört den sista Krokstrandsfestivalen har hängt över oss alla många gånger, men vi har aldrig sagt att den är det. Beslutet om en Krokstrandsfestival är stort. Det handlar om att en grupp upptagna unga människor ska vara beredda att binda upp sin tid och energi under 11 månader per år. Att bara kunna säga Klart vi fortsätter nästa år! hade givetvis varit fantastiskt, men beslutet är aldrig så lätt. Det har funnit en osäkerhet inför varje nytt år, men beslutet om en fortsättning har alltid tagits – fram tills i år. Vi har aldrig sagt att vi ska lägga ner, men vi har inte heller gett klartecken för en ny utan vidare.

2012 blir den sista Krokstrandsfestivalen. Vid mitt skägg, jag har aldrig sagt något sådant tidigare utan att hålla eller stå för det.


Vi säger också att det blir den sista Krokstrandsfestivalen någonsin. Hur kan vi veta det? Vad är det som säger att det inte dyker upp en ny om två år? Vem är så kaxig att de vågar säga att de kan se in i framtiden?

Att arrangera en festival i Krokstrand kräver och har alltid krävt ett stort lokalt engagemang. Det har alltid varit nyckeln och kärnan i festivalen. Utan de lokala resurserna är festivalen omöjlig. De resurserna fanns i tio års tid, mellan 1999-2008. I tio år drev de festivalen, sedan tyckte man att det räckte. 
Man ville ha en ledig sommar – semester.

När jag, mina vänner och mina syskon tog upp stafettpinnen 2010 tog vi också över ansvaret. I Krokstrand backade man upp oss, och man backar fortfarande upp oss, men initiativet och ansvaret har sedan tre år legat på en grupp människor mellan 17 och 28 år. Nu väljer vi, denna grupp, att avsluta. Med detta brinner också den sista delen av stubinen upp. 

En Krokstrandsfestival i framtiden är omöjlig därför att det, kort sagt, inte finns någon att lämna över till. Vi säger inte att vi kan se in i framtiden, och ingen vet vad som händer i då, men inom en 10-15 års period kan vi inte se hur en Krokstrandsfestival över huvud taget skulle kunna genomföras.


Därmed inte sagt att saker inte kommer att hända i framtiden!
Under tre års tid har vi skapat en grupp som byggt upp enorma kunskaper och erfarenheter. En grupp som älskar platsen Krokstrand och har mängder av idéer kring vad man kan göra där. För oss är det viktigt att påpeka att det inte finns någon sorg eller bitterhet i beslutet om nedläggning. Vi har gjort ett fantastiskt projekt, mot alla jävla odds, i snart tre års tid. Det ska vi alltid bära med oss. 

I gruppen finns istället en enorm pepp i nuläget – inför sista året och en sista festival, men kanske framförallt en nyfikenhet. Vad kommer nu att hända? Vad ska vi göra med all den energi som i tre års tid suttit uppbunden i Krokstrandsfestivalen? Vi bakom Krokstrandsfestivalen försvinner inte med den, och nya saker ska få växa ut. Vad det ska bli får växa fram ut idéer, tankar och lust. Det blir ingen festival, men kanske något annat, något nytt, något att bygga vidare på. Nu gör vi sista året – den sista och bästa Krokstrandsfestivalen någonsin. Det är vår plan. Sen får vi se.


Med varma hälsningar,
Joel Lind,
producent Krokstrandsfestivalen

2 kommentarer:

  1. Ähum! 17 - 29 eller ännu mer, 31?

    Bra text! Det ska bli mycket spännade att se vad som händer efter årets festival, undrar vilken form det kommer att ta?

    /petter

    SvaraRadera
  2. Känner peppen för framtiden!

    /Miriam

    SvaraRadera