Sidor

2012-04-10

Tusen idéer, fem tar form

Under påskhelgen drar jag med min nya familj till Krokstrand. Det är skönt att kunna koppla bort jobbet en liten stund och fokusera på drömprojektet Krokstrandsfestivalen. När man är här uppe är det lättare att föreställa sig projektet vi arbetar med. Allting tar form och börjar kännas närmare. Krokstrand vaknar efter vinterdvalan. Människor strömmar hit för att se till sina sommarstugor eller för att umgås med sina släktingar som bor kvar, vandra i naturen och fira påsk.

Vi ger oss ut på vandring bland stenbrott, träd och bäckar. Husen här är vackra och bara några få är övergivna. Vi följer dalgången över en gammal bro och når upp till Enerhogen. Här finns ett hus med en vacker trädgård, badtunnor och ett hägn med alpackor (besläktade med lamadjur)! Det är helt otroligt, vi stöter på fyra alpackor som verkar trivas bra där det går och betar. Krokstrands slutar aldrig att förvåna. Bara någon kilometer härifrån strosar några emuer runt som om det vore hur naturligt som helst.

Vi strövar vidare upp i en brant dalgång och kommer upp till en jättelik hålighet i den 30 meter höga bergsväggen där en liten grotta ligger. Miljön här får mig att tänka på Australien där jag för länge sedan fick se hissnande rödaktiga klippor och vattenfall, men här i norra Bohuslän är klipporna höga och vattnet sipprar ned längs klippkanterna. Naturen är påverkad av människan men påtagande vild.

Under vår vandring sprudlar vi av idéer. Landskapet och människorna här har alltid fungerat som enorm katalysator för kreativa idéer, ibland tokiga och svåra att genomföra ibland smarta och genomförbara, ibland väldigt små och enkla, ibland storslagna.
Jag vill här gestalta de idéer som dyker upp under denna vandring och några som är äldre:


Guidad vandring till
Enerhogens ekoprojekt och alpackor
Emuerna på Björneröd
Vattenfallet
Bunkrarna
Stenbrotten
Alla gamla fina hus
Manu Chau
Eftejam med Obsklassen och Manu Chau
The Pertenders (låtsasband av festivalarrangörer som skulle bli avknuffade av obsklassen)
Nordbohusländskt kultursamarbete
gemensam marknadsföring
artistutbyte
Utbyte med Galicien i nordvästra Spanien
Arrangörsresor till andra festivaler
Samarbete med kulturarrangörer i Östfold
Kulturhus i folkets hus
Ekologisk restaurang
Sommar och storhelgsspelningar
Plantskola för unga kulturarrangörer
Ekologiska odlingar
Ekoturism
Vandrarhem
Klättring
Paddling
Simskola
Kollektivhus
Möjlighet för unga att bo permanent/tillfälligt
Färja till Norge


Flera av mina idéer har fått ta form, form är smärtsamt men för mig nödvändigt. Att rikta fokus mot att faktiskt planera och slutföra ett projekt kräver sin tid. Ett problem är att det lätt dyker upp nya projekt som man måste slå bort så att man inte tappar de bollar man har i luften. I festivalgruppen har jag fått stöd med struktur, det har varit otroligt bra. Förvånansvärt många idéer har kunnat bli verklighet. Och vi har utvecklat system och struktur för att slutföra dem.

Det största mervärdet med genomförda (och halvgenomförda) projekt är de människor man möter och de relationer man skapar. Med festivalen har jag fått en ny kreativ familj, massor av nya vänner och stärkt gamla relationer. I Krokstrand känner jag mig som en i byn. När jag träffar andra besökare runt om i landet och i Norge har vi en gemensam erfarenhet av vänskap, gemenskap och kreativitet.

Festivalen har också kommit att betyda att jag har kunnat knyta massor av vänner hit som föreläsare, medarrangörer eller besökare. Krokstrandsfestivalen har blivit den perfekta mötesplatsen, en slags mittpunkt på året, mycket viktigare än nyårsafton och jul.

De tusen idéer och drömmar som skapats under festivalen finns kvar inför framtiden, jag vet att fem kommer att realiseras och skapa någonting nytt. Under tiden vill jag passa på att tacka alla som gemensamt jobbar just nu för att realisera våra gemensamma drömmar.



2 kommentarer:

  1. Petter, du värmer ett Krokstrandshjärta! På min önskelista finns att många av alla dem som kommer hit med anledning av festivalen, håller ögonen öppna när hus blir till försäljning här. Flytta hit! Vi behöver bredda grogrunden för alla ideer! Birgitta Lind

    SvaraRadera
  2. Jag blir oerhört sugen på att återvända till Krokstrand, och det känns nästan som att jag är där nu när jag läser texten!

    Textkommentarerna du bad om:
    -signera med ditt namn eftersom du skriver i jag-form.
    -"the pretenders"
    -en avslutning som knyter ihop med de fem idéerna, t.ex. "vilka fem får den som besöker oss upptäcka!".

    //Torvid

    SvaraRadera