Sidor

2011-03-07

Just nu klurar vi på...

Skall vi miljödiplomera Krokstrandsfestivalen även år 2011? Det kan tyckas vara självklart att vi skall göra det och vi känner också att det borde vara självklart. Förra året tog vi för första gången tag i festivalens miljöarbete på allvar. Det var mycket jobb med att införa ett helt nytt arbetssystem och tankesätt, men vi fick valuta för pengarna. Diplomeringen blev ett uppskattat inslag i en den nya festivalen och en del i konceptet. Marknadsföringen fick en extra boost och för mig som miljöansvarig blev diplomeringen min egen lilla baby som jag skröt om så fort tillfälle gavs. Men framför allt tvingades vi att ta tag i flera områden där vi tidigare haft en stor miljöpåverkan, inte minst avfallshanteringen. Poängen med att arbeta med en modell som denna är ju att miljön skall bli vinnare!

Så vad är problemet? Jo, det finns två problem. Det ena är att miljödiplomeringen kräver mycket arbete utöver det som ger direkta resultat för festivalens miljöpåverkan. Stora delar av systemet utgörs av pappersarbete, kommunikation och planering. I en liten grupp som redan är tungt belastad är detta en viktig faktor att ta hänsyn till. Det andra problemet är att festivalen år 2011 skall bantas med ca 200 000 kr (på grund av att tidigare EU-stöd försvinner). Vi tror att vi fixar detta galant tack vara duktiga bokare och goda kontakter, men varje krona som kan sparas måste sparas. Miljödiplomeringen är en post som kan sparas in utan att vår miljöprestanda egentligen blir sämre.

Det är inte något enkelt beslut och det är svårt att förutsäga konsekvenserna av det. Vi vill ju inte att någon skall tro att vi har förlorat vår diplomering för att vi inte skött oss! Men vad vi än kommer fram till så skall inte miljön bli lidande. Om vi bestämmer oss för att fortsätta med diplomeringen så jobbar vi vidare i samma spår som förra året och utvecklar alla delar. Om vi bestämmer oss för att slopa den så kommer vi att skära bort byråkratin och arbetet på områden där vi redan har mycket liten eller ingen miljöpåverkan. Då kan vi stället lägga mer tid och resurser där vi har stor miljöpåverkan.

På söndag skall vi bestämma hur det blir. Lämna gärna en tanke, idé eller kommentar:)

1 kommentar:

  1. Så länge man arbetar på samma miljövänliga sätt och tänker likadant som förra året, så spelar det väl ingen roll om det är diplopatiserat eller inte ;) Om någon tror att ni "förlorat" diplomeringen pga misskötsel så får de väl komma och fråga - så ska de få svar på tal! ;) Lycka till!
    MVH
    Heidi

    SvaraRadera